Refugiet Peder Langes Hus
Læs om huset historie her

Refugiet: "Peder Langes Hus"
7270 Stakroge.

Ejer: Kaj Søltoft
Vestervej 2 B, 4621 Gadstrup
Tlf. 46 19 05 80/29 24 03 92

Om refugiet
Peder Langes Hus

Ejendommen er privatejet og drives af ejerens private økonomi, som et non profit arbejdssted - man er gæst i et privat hjem.

Ejendommen er købt og delvist ombygget i 2004/05. Den oprindelige del er fra 1910. Senere udvidet i 1975. Fremtræder i røde mursten. Gammelt og hyggeligt. Indvendigt med "rå" mure og rustikt gulv.

Hvor?
Beliggende på 2.200 m2 henliggende grund. Nærmeste nabo ca. 200 m. Udsigt direkte til åben mark med vid udsigt mod syd. ½ stenkast til nærliggende skovareal. Stedet er valgt for stilhedens skyld! Ejeren bor ikke fast på stedet; men på Sjælland.

Hvem?
Alle kunstnere eller -elever. Billedkunstnere. Skulptører. Keramikere. Glaskunstnere. Der står over for at skulle færdiggøre et eksamensprojekt eller tilsvarende bedømmelsesprojekt (f.eks. udstillingsprojekt). Alle med litterære opgaver (forfattere, oversættere, skuespilopgaver, filmmanuskripter o.lign). Bogillustratorer.

Hvordan?
Der fremsendes en kortfattet beskrivelse af den arbejdsopgave, der skal løses, samt dokumentation for, at man opfylder kriteriet ovenfor.

Efter opholdet og når opgaven er færdig - vil jeg sætte stor pris på - glæde mig over - at modtage et eksemplar. Herved opbygges et historisk bibliotek - er mit håb!

Hvorlænge?
Som hovedregel er 14 dage et minimum. Længden herudover aftales ved kontraktens indgåelse.

Indflytning: Søndag efter kl. 12.00 - Udflytning: Lørdag inden kl. 12.00.

Pris?
Depositum: Kr. 1.000,-

De første 14 dage: Kr.
plus forbrug af olie og strøm.

Efterfølgende hele uger: Afhængigt af opholdets varighed.

Kontakt
Kaj Søltoft
Vestervej 2 B
4621 Gadstrup
46 19 05 80 / 29 24 03 92

Lidt om husets og
refugiets historie

Ejendommen er privatejet og drives af ejeren Kaj Søltoft´s private økonomi, som et non-profit arbejdssted for kunstnere, der ønsker fred og ro til at færdiggøre et værk.

Der knytter sig tre epoker, eller historier til ejendommen:

"Bedstes Hus"
På vestsiden af huset er der en lille bevoksning, som jeg kalder "VEST-skoven". Her lå der en gård, hvor der boede en lille pige med kælenavnet "Dinne"! Født i 1912. I 1910 byggede Dinne´s forældre et lille hus på ca. 50 m2, som aftægtsbolig. Dinne, der i 2006 fylder 94 år - kalder huset for "Bedstes Hus"!

I 1960-erne brænder selve gården; men aftægtsboligen "Bedstes Hus" reddes.

"Anna og Peder Lange"
I 1940-erne køber ægteparret Anna og Peder Lange huset og opfostrer 6 børn - med ca. 15 års mellem den ældste og den yngste. Da den yngste flytter hjemmefra i midten af 1970-erne - udvides huset til de nuværende 125 m2.

"Refugiet"
I 2004 beslutter enkemanden Peder Lange, at han vil på plejehjem. Han sælger huset til mig, der har fundet det over Internettet. Efter en gennemgående renovering indvies refugiet i foråret 2006 – for kunstnere.

Hvorfor et refugium
For ca. 20 år siden kom jeg i kontakt med ganske unge kunstnere, der brændte for deres kunst. Det var kunstmalere der var "på vej"! Arbejdede i et fælles atelier, en omdannet cykelkælder, i det indre København. Lavt til loftet, snæver plads. Skiftedes til at kunne komme til. Men - de ville deres kunst!

Jeg besluttede, at hvis jeg kunne hjælpe dem og andre tilsvarende kunstnere med et sted, hvor de kunne arbejde med deres kunst - så måtte det være den bedste og mest givende investering for begge parter.

Og - hvem elsker ikke at sætte sig hen i en god lænestol - læse en god bog - glæde sig over sine malerier og øvrige kunstgenstande? Jeg følte, at jeg skyldte kunsten og kunstnerne meget i mit liv.

Derfor!

"Peder Langes Hus"
Jeg finder hurtigt ud af, at Peder er en særdeles kendt person i vide kredse. En stærk personlighed der har været med til at præge omegnen i en stor kreds, dels gennem sit politiske arbejde, dels gennem sit og Annas sociale engagement.

Når jeg færdes i omegnen og falder i snak med folk, spørger de: "Vi har set dig flere gange. Bor du her?" Jeg beskriver, hvor jeg bor for får reaktionen: "Nåhh - i Peder Langes Hus"

I 2005 fik jeg derfor lov til, af Peder Lange, at kalde refugiet: "Peder Langes Hus".


Ligeledes - efter Peder Langes tillladelse - er et af værelserne opkaldt efter Anna, der hvor Anna ofte sad og syede: "Annas syværelse"!

Kaj Søltoft

"Bryd ikke stilheden medmindre du kan forbedre den"